MAAS-mixed 10 - januari 2017

 

 

In het kader MAAS-mixed werkten in januari 2017 twee kunstenaars samen die weliswaar qua achtergrond verwantschap vertonen - beiden studeerden af aan de mode afdeling van Artez-Arnhem, de een in 1990 en de ander in 2010 -  hun beeldtaal laat echter twee heel verschillende werelden zien: de illustratieve en  de abstracte kunstbenadering.

Voor haar nieuwste werk maakt Ditte Havenga gebruik van de naaimachine. Door naald en draad hun werk te laten doen ontstaan voorstellingen waarvan zij achteraf meestal pas ziet welk verhaal wordt verteld.

In MAAS experimenteerde zij ook met de combinatie tekenen en dans: samen met Bennie Bartels maakte zij vijf 'danstekeningen'.


Ingrid van der Zalm werkt met alledaagse materialen zoals waspoeder, pleisterkalk, badzout.  Als een soort alchemist gaat zij te werk, manipuleert en vervormt en komt al doende  tot haar beelden en installaties.

In MAAS bouwde zij als het ware een eigen laboratorium op het voormalige papbordes. In een afgesloten plastic ruimte experimenteerde zij door aardappelmeel & voedselkleurstof al blazend via de lucht te dirigeren. Als een astronaut verkeerde zij in haar eigen aardappelmeeluniversum.

 

 

'garen' - Ditte Havenga

 

'poeder' - Ingrid van der Zalm

 

'een tekening dansen' - Ditte Havenga & Bennie Bartels

 

'het aardappelzetmeellaboratorium' - Ingrid van der Zalm

 

 

  *****

 

Op de zondag wordt in MAAS steevast soep geserveerd.

In dit geval op 29 januari 2017

 

 

Knolselderijsoep

1 knolselderij
1 rode ui
Teen knoflook
Paar takjes tijm
Olijfolie
Laurierblad
Groentebouillon
Sojaroom
Walnoten


Smelt de olie in een grote pan, voeg blokjes knolselderij, takjes tijm en knoflook toe. Bak 10 minuten.
Voeg laurier en bouillon toe, laat 20 minuten koken, tot de selderij zacht is. Verwijder de laurier.
Mix de soep glad in een blender.
Snijd rode ui heel klein en fruit in olie.
Roer de room samen met de gefruite ui door de soep.
Rooster walnoten in een pan.
Bestrooi de soep met noten en tijmblaadjes.